Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jellemzői: Természete: Vérbeli terrier, nem ijed meg saját árnyékától. Amúgy kedves , játékos, bohém kísérőkutya

Törzse közepesen hosszú, erős. A háta egyenes, a mellkas mély és széles. A végtagok rövidek és erősek, a mellső lábai egyenesek, a hátsók jól szögeltek. A fej széles és erős, az orrtükör fekete. A fülei közepes nagyságúak, a csúcsa lekerekített, a fejtető magasságában előre hajlik. A szemek közepesen nagyok, kerekek, sötétek és mélyen ülők. A mancs Nagy, tömör, és kerek, az ujjak jól íveltek és előre néznek. A farok magasan hordott. A szőrzete: A fedőszőrzet hosszú és kemény, az aljszőrzet puha, sűrű és ellenáll az időjárás viszontagságainak.

Színe tiszta fehér, vagy citromsárgás, a fejen, fülön borzszínű, cserbarna, vagy fekete jegyekkel.

Marmagassága: Legfeljebb 31 cm, Ideális súlya: kanok: 9 kg, szukák: 8.2 kg. Általános jellemzők: Félelmet nem ismerő, nyílt barátságos fajta.

Természete éppoly jellemző a sealyhamre, mint a szakálla. Hátsó lába a termetéhez mérten meglepően erős. Ruganyosságával, jól kiegyensúlyozott felépítésével és szép testtartásával a sealyham terrier egy született akrobata.

Szőr ápolás: A kiállításra szánt példányok szőrzetét napi rendszerességgel ápolni kell és bizonyos időközönként szakképzett kutyakozmetikusok gondjaira kell bízni. A kiállítási kutyusokat minden esetben trimmeltetni kell.

Sealyham Terrier FCI Standard Nr. 74. / 2003.01. 20./ GB Származása: Nagy- Britannia Alkalmazása: Terrier FCI besorolása: III. fajtacsoport Terrier szekció Rövidlábú terrier Munkavizsga nélkül

Általános megjelenés: Szabad mozgású, aktív, kiegyensúlyozott és imponáló testtömeggel rendelkező kistermetű kutya. Inkább téglalap, mint kvadratikus. Viselkedés/ jellem- (wesen): Kitartó, rettenthetetlen és ügyes. Érdeklődő és félelmet nem ismerő, de barátságos. Fej Koponya Agykoponya: Enyhén boltozatos és a fülek között széles. Arcorri rész: Orrtükör: Fekete. Fang: Egyenes, derékszögű állkapocs, fogásra kész, erőteljes és hosszú. Állkapocs / fogak: A fogak erőteljesek és szabályosak, a szemfogak jól egymásba kapcsolódnak. A kutya méretéhez viszonyítva hosszúak. Erőteljes állkapcsok, szabályos ollós harapás, melynél a felső metszőfogak az alsó metszőfogakra szorosan zárnak és a fogak merőlegesen illeszkednek az állkapocsba.

Pofák: A járomcsontok nem kiugrók. Szemek. Sötét jól illesztett kerek szemek. A sötéten pigmentált szemhéjjak előnyben részesítendők, de a pigment hiányos szemhéjjak tolerálhatók.

Fülek: Közepesen nagy, lekerekített fülhegyek és oldalt a pofatájékán hordott.

Nyak: Arányosan hosszú, erőteljes és izmos, jól átmenetet képezve a jól kitöltött vállak felé. Törzs: Közepesen hosszú, egyenes és hajlékony.

Hát: Egyenes.

Mellkas: Széles, mély mellkas, a mellső lábak közé leérő.

Bordák: Jól íveltek. Farok: A hátvonalában tűzött és magasan hordott. A hátsó végtagnak a farok tő fölé kell nyúlnia. Végtagok: Mellső végtagok: A mellső lábak rövidek, erőteljesek és egyenesek.

Lapocka: Előröl nézve a vállizületek a könyökizületekkel egy síkban vannak. Könyökök: Szorosan a testhez simulók. Hátsó végtagok: A kutya méretéhez képest nagyon erőteljesek. Comb: széles és izmos.

Térdizület: Jól szögelt. Csánk: Erőteljes, jól szögelt, és párhuzamos. Mancsok: Kerek macskamancsok, vastag talppárnákkal. A mancsok egyenesen előre állnak. Mozgás: Könnyed és erőteljes, jó tolóerővel. Szőrtakaró: Szőr: Hosszú, kemény, drótos fedőszőr, és időjárásálló aljszőr.

Szín: Tiszta fehér, vagy fehér a fejen, fülön sárga, barna, kék, vagy borzszínű jegyekkel. A kivehető fekete színű és a terjedelmes foltozottság nem kívánatos. Nagyság / súly: A marmagasság ne legyen több, mint 31 cm. Az ideális súly: Kanoknál kb. 9 kg. Szukáknál: kb. 8.2 kg. Elsődleges ismertetője: a szilárd testfelépítés, kiegyensúlyozottság, típus és testtömeg.

Hibák: Minden eltérés a megengedettől hibának tekintendő és a hiba nagyságának megfelelően kell értékelni. Megjegyzés: A kanoknak két jól fejlett herével kell rendelkezniük, melyek a herezacskóban helyezkednek el.